wtorek, 26 kwietnia 2016

Wiosenna sałatka z kaczymi jajami i kiełkami


Wiosna nadeszła, piękna pogoda, 
również na talerzu.
Należę go szczęśliwej grupy osób którzy mają dostęp do swojskich jaj
kurzych a od niedawna i kaczych, które rówinież zaczęłam wykorzystywać.
Są one większe co wiąże się z dłuższym gotowaniem, ok 1-2 minutki więcej
(zarówno do tych na twardo jak i na miękko ;-))


Składniki:
(2 porcje):
~ok 250g pomidorków koktajlowych
~4 kacze jaja/ 5 kurzych
~2 spore garście kiełków
(u mnie rzodkiewki i rzeżuchy)
~8 rzodkiewek
~ posiekany szczypiorek (2 łyżki)

sos:
~łyżka płaska majonezu
~3 łyżki jogurtu naturalnego
~pieprz


Wykonanie:
Jaja gotujemy do ulubionej formy: moją jest jeszcze wilgotne żółtko,
do wrządku wrzucam jaja kacze i gotuje 8 minut, studzimy pod zimną wodą i kroimy w plastry,
kiełki przemywamy pod wodą, suszymy
dodajemy wszystko ze sobą.
Polewamy sosem mieszając dokładnie majonez z jogurtem.
Pieprz na koniec


Kiełki rosną u mnie na parapecie, zachęcam do sasiania własnych


4 komentarze: