4/30/2016

zupa krem z zielonych szparagów i cebuli

 ah jakie to dobre,
bardzo proste, przyjemne, delikatne


Składniki:
(2 pocje):
~pół pęczka zielonych szparagów
~większa cebula
~łyżeczka oleju rzepakowego
~szklanka bulionu warzywnego
~pieprz, sól
~łyżeczka jogurtu naturalnego
~szczypta patmezanu (ew)

Wykonanie:
cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju,
od szparagów odłamać końce obrać ze skórki- dodać do cebuli,
Po paru minutkach (3-4min) dodać bulion i gotować do miękkości, ok. 5min.
Na koniec zblendować i dodać pieprzu,
Na talerzu ozdobić jogurtem i oprószyć parmezanem




2 komentarze:

  1. Wspaniała zupka :-) uwielbiam szparagi w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę sobie taką zupkę strzelić ,pyszka.

    OdpowiedzUsuń