sobota, 14 maja 2016

Białe szparagi z makaronem aglio olio z cukini i sosem z bazylii


Improwizacja- tak to dobre słowo
Czyli jak połączyć tyle pysznych składników w jedno.
Nie jest to trudne do wykonania a jest to super sposób na umilenie popołudnia.
Właśnie gdy gotuje tylko dla siebie mogę się pokusić o kolejne warzywa z warzywami
-czyli moja ulubiona kombinacja- plus sery oczywiście ;-)


Składniki:
(2 porcje)
~ok 10 białych szparagów
~połowa młodej cukinii
~pół papryczki chili
~2 ząbki czosnku
~2 x 1 łyżka oleju rzepakowego
~sól, pieprz

sos:
~mały pęczek bazylii
~ząbek czosnku
~łyżeczka oliwy
~pieprz, sól
~parmezan


Wykonanie:
Szparagi białe w odróżnieniu od zielonych trzeba obrać,
gotować w lekko posolonej wodzie  na stojąco (ponieważ główki się moment rozgotowują)
przez ok 10 minutek.
Następnie podsmażamy je na oleju i doprawiamy pieprzem.

Makaron z cukini można zrobić za pomocą specjalnego noża.
Ja go dalej nie posiadam dlatego obieraczką robię paski i kroję je wzdłuż.

Postępuje podobnie jak w przypadku spaghetti aglio olio
Czosnek i papryczkę siekamy- smażymy na oleju ok 2 minutki.
Dorzucamy cukinie na kolejne 2 minutki- lekko solimy

Sosik:
Czosnek siekamy bardzo drobno, bazylię również siekamy-
kiedyś mieliłam w blenderze- jednak postanowiłam już robić takie rzeczy nożem ;-)
mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i oczywiście parmezanem.

Na spód talerza układamy sosik, na nim szparagi a na górę makaron.


Dla smakoszy takich klimatów- których jestem przodownikiem- orgazm w buzi :-)

I muszę się przyznać, że po zrobieniu zdjęć cały talerz przykryła spora warstwa dodatkowego parmezanu!
-kolejne uzależnienie :)

3 komentarze:

  1. Kochana cudowne danie, bardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm jak pysznie ostatnio bardzo posmakowały mi białe szparagi koniecznie muszę wypróbować przepis :):)

    OdpowiedzUsuń