5/25/2016

Cytrynowy omlet z białek

Kolejna niedziela, gdzie mogę się pobawić w kuchni.
Robiąc lody zostały mi białka.
Miałam do wyboru bezę, lub śniadanko.
A, że za często nie jem słodyczy zdecydowałam się na pożywne śniadanko.


Składniki:
(1 pożądny omlet)
~4 białka
~kopiasta łyżka mąki pełnoziarnistej
~łyżka miodu
~szczypta soli
~skórka z cytryny plus sok z połowy
~kosteczka masła

Wykonanie:
Białka lekko posolić, ubić, ale nie na sztywno. Dodać miód i mąkę, 
ale delikatnie, by piany nie zbić.
Zetrzeć cytrynę, dodać sok.

Masło roztopić, usunąć białą piankę.
Wylać białka, na wolnym ogniu smażyć ok 3 minut.
 Za pomocą dwóch łopatek dwlikatnie przewrócić na drugą stronę.


Podawać najlepiej z dżemem własnej roboty: u mnie malinowy ;-)

4 komentarze:

  1. Skusiłabym się na niego, musi być pyszny :) Uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w zapasie białka z dzisiejszego pieczenia, wiec już wiem jakie jutro będę jadła śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki puszysty, takie omlety najlepiej smakują z dżemem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę i czemu sama nie wpadłam na taki smak :) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń