Pasja tworzenia
Z pasji do fotografii
Z miłości do jedzenia
Home » » Jagodowa panna cotta

Jagodowa panna cotta

Written By Pasja tworzenia on 5/19/2016 | 12:27

A dokładnie z dodatkiem borówek amerykańskich,
bo niestety jagody mogę znaleźć tylko mrożone, aczkolwiek też by dały radę


Składniki:
(2-3 porcje)
~200-250g borówek/jagód
~250 ml śmietanki 36%
~150 ml mleka
~2 łyżki cukru
~łyżeczka (z czubkiem) żelatyny
~sok z połowy cytryny
dodatkowo:
50ml śmietanki, łyzka cukru, 50 g borówek







Wyknanie:
Borówki smażymy wraz z cukrem i sokiem z cytryny, na małym ogniu.
Po ok 10 minutech, syrop blendujemy aby nie było skórek.

Smietankę z mlekiem i cukrem podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru.
żelatynę zalewamy wrzątkiem, ok 30 ml i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.

Syrop mieszamy ze śmietanką
gdy masa  i żelatyna będzie już tylko ciepła,
mieszamy je ze sobą.

Przelewamy do naczynia i odkładamy do lodówki aż zażeluje się.

Na górę układamy resztę śmietanki, którą ubijamy z cukrem
i ozdabiamy owocami i miętą.

Można również zamiast syrop mieszać ze śmietaną,
zostawić go i polać nim śmietanową panna cottę



SHARE

About Pasja tworzenia

1 komentarze :

Jeżeli spróbujesz któregoś z moich przepisów- przyślij do mnie zdjęcie!
Z chęcią umieszcze je na moim Fb!