środa, 4 maja 2016

kuskus z warzywami


No niestety, od czasu przychodzi chwila, w której stawiam mojego MENSZA 
przed faktem dokonanym, czyli obiadem bez mięsa ;-)


Różnie do tego podchodzi,
tym razem reakcja była na 3-
Ale po dokładnemu wyczyszczeniu talerza chyba nie było tragedii.

Składniki:
(2-3 porcje)
~większa szklanka kuskusu
~6-7 szparag
~pół papryki
~pół papryczki chili
~pół małej cukinii
~mała cebulka
~większy pomidor
~łyżka oleju rzepakowego
~sól, pieprz
~szklanka bulionu warzywnego


Wykonanie:
Kuskus jest rewelacyjny, szczególnie ze względu na szybkość przygotowania.
Dlatego bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kuskus jakieś 2-3 cm ponad niego.
Po 5 minutach jest gotowy.

Na patelni rozgrzewami olej,
smażymy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę z chili,
Po ok 2 minutkach dorzucamy obrane i pokrojone nóżki szparag
oraz paprykę w plastrach, chwilę póżniej cukinie w większą kostkę.
Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty.
po ok 5-6 minutach dorzucamy główki szparag i smażymy jeszcze 2 minutki.
Na koniec mieszamy warzywka z kuskusem.


Niby nic a pychotka.
Również jako obiadek do pracy czy szkoły.


3 komentarze:

  1. Też tak robię,ale jakoś specjalnie się nie dąsa .Pyszny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie, często robię takie mieszanki :-)

    OdpowiedzUsuń