5/13/2016

Pasta z awokado i pieczarek

Moja ulubiona pora roku,
Długi dzień- szczególnie w Danii ;-)
Ilość warzyw- teoretycznie taka sama jak w okresie zimowym,
Ale są zdecydowanie smaczniejsze.
W lodówce malutkie pieczarki a na blacie dojrzałe awokado,
możemy połączyć- pycha śniadanie czy lunch/obiad do pracy.


Składniki:
(ok 6-7 kanapek)
~1 awokado- dojrzałe
~10 małych pieczarek
~ząbek czosnku
~łyżka oliwy z oliwek
~łyżka oleju rzepakowego
~łyżka soku z cytryny
~sól, pieprz


grzanki:
~kilka kromek chleba/ bułki
~łyżka oleju
~pół papryczki chili


Wykonanie:
Pieczarki dokładie myjemy i drobniutko siekamy,
Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą złote,
lekko solimy.
Awokado oddzielamy od skórki, kropimy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem.
Ważne aby było dojrzałe (czyli miękkie),
mieszamy z oliwą, pieprzem i przecśniętym przez praskę czosnkiem.
Z ostudzonymi pieczarkami mieszamy papke awokadową wraz z oliwą i pieprzem.

Na patelmi po pieczarkach smażymy posiekaną papryczkę a na niej układamy kromki,
Smażąc po 2 minuty z każdej strony do zarumienienia chlebka.


3 komentarze:

  1. Pyszny pomysł na smakowitą pastę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa pasta! Akurat mamy dojrzałe awokado, już wiemy jak je wykorzystamy :)

    OdpowiedzUsuń