poniedziałek, 9 maja 2016

smażone ziemniaki w mundurkach


Czyli warzywa z warzywami ;-)


Składniki:
(4 porcje)
~300 g małych młodych ziemniaków
~mniejsza papryka czerwona
~średnia cebula ze szczypiorem
~mała cukinia
~2 łyżki oleju rzepakowego
~sól, pieprz
~ostra papryka
~1 łyżka sosu ostrygowego


Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.
Cebulkę drobno siekamy, paprykę w grupe pasy, tak jak i cukinie.
Najlepiej oddzielnie usmażyć paprykę, cebulę i cukinie.
Nawet na jednej patelni, ale podzielonej na 3 czesci.
Ziemniaki wyjmujemy, kroimy na pół i dorzucamy do reszty warzyw,
Smażymy ok 5-6 minut,
Doprawiamy solą, pieprzem i sosem ostrygowym.
Można jeść tak, jeżeli komuś wyjdzie suchę można dołożyć jakiś biały sos.


1 komentarz: