6/06/2016

Sorbet z ananasa

Bardzo orzeźwiający,
Do zrobienia w parę chwil, lub jak ja tym zarem kilka dłuższych chwil.


Składniki:
5 porcji
~1 świeży ananas
~150 ml soku pomarańczowego
~2 łyżki miodu
~sok z połowy cytryny+ starta skórka

Wykonanie:
Ananasa obieramy ze skórki,
pozbywamy się zdrętwiałego srodka, kroimy na mniejsze części,
razem z reszta składników miksujemy na gładką masę
i wkładamy do zamrażarki,
mieszając co 0,5 godziny.
Ale nie trzyjamąc w zamrażalniku dłużej niż 4 godziny 
bo będą za twarde, jeżeli chcemy mieć je dłużej należy dolać ok 50 ml jakiegoś likieru mocniejszego.

Drugie wyjście dużo szybsze-
wyjmujemy zamrożonego ananasa i razem z sokami i miodem miksujemy.
Sorbet od ręki.
Ozdabiamy miętą


2 komentarze:

  1. O jakie to zmyślne! ;) Chetnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lodów nie lubię, ale sorbet chętnie zjem :) Takie smakowe połączenie musi smakować genialnie!

    OdpowiedzUsuń