7/19/2016

zupa- krem z białych szparagów

Tak, muszę się przyznać,
Zdecydowanie się od nich uzależniłam,
Szparagi próbuje wkładać praktycznie do każdej możliwej potrawy.
Nedawno robiłam zupę krem z zielonych szparagów,
Tym razem skusiłam się na delikatniejszą w smaku białą zupkę.

Składniki:
(2 porcję)
~pęczek białych szparagów
~mała cebula
~250 ml rosołku warzywnego
~50 ml śmietany/ jogurtu naturalnego
~sól, pieprz
~łyżka oleju rzepakowego
~łyżka oliwy z chili


Wykonanie:
Szparagi czyścimy, odłamujemy zdrętwiałe końce, obieramy ze skórki,
Gotujemy 10 minut na stojąco w wąskim garnku, lub wrzucamy same łodygi
 a główki dorzucamy 2 minutki przed końcem.
Cebulę, bardzo drobno siekamy, smażymy na oleju po 3 minutach dorzucamy podgotowane szparami na kolejne 3 minuty,
Zalewamy wszystko rosołem, na końcu dodajemy śmietanę.
Blendujemy całość.

Ja na talerzu zupkę kropie jeszcze oliwą z chili.





5 komentarzy:

  1. Smaczna i delikatna propozycja! Dobre rozwiązanie na lato!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię szparagów ale na taki krem bym się skusiła
    http://dyed-blonde.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń