środa, 10 sierpnia 2016

Lasagne bolognese


Klasyka gatunku
Oryginalnie wykonana nie ma sobie równych.

Co prawda oryginał wiąże się również ze sporą porcją kalorii,
dlatego niezbyt często ją przyrządzam, ale zdecydowanie nie ma sobie równych ;-)

Składniki:
Ok 6 porcji
~połowa opakowania makaronu lasagne
~0,5-0,7 kg mielonej wołowiny
~większa marchew
~pietrucha
~średnia cebula
~4 ząbki czosnku
~ok 10-15 dag pancetty/ boczku
~przecier pomidorowy
~puszka pomidorów bez skórki
~2-3 łyżki oliwy
~pół szklanki utartego parmezanu
~sól, pieprz, liść laurowy, bazylia, oregano

Beszamel:
~0,5l mleka
~4 czubate łyżki mąki
~100g masła klarowanego
~sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Wykonanie:
Na patelni podsmażamy boczuś aż się zeszkli,
przerzucamy do pojemnika na powstałym tłuszczu smażymy mięcho, aż całe białko się zetnie,
Dodajemy do boczku.
Na tej samej patelni dodajemy oliwę i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek
 a po 2 minutach dodajemy
posiekaną pietruszkę i marchew.
Podsmażamy aż warzywa zmiękną, łączymy z mięchem.
Po chwili dorzucamy pomidory z puszki i przecier + liść laurowy.
Doprawiamy solą i pieprzem i ziołami.

Beszamel:
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę podsmażamy chwilę,
małym strumieniem dodajemy mleko i intensywnie mieszamy by nie powstała "klucha".
Dodajemy mleko do momentu uzyskania masy konsystencji budyniu.
Dodajemy sól, pieprz i szczyptę gałki.


Pojemik żaroodporny smarujemy częścią sosu,
na nim układamy makaron, tak aby nie nakładał się na siebie,
Na makaron beszamel (aby przykryć dokładnie płaty)
Na beszamel sos pomidorowy
Na sos parmezan
i tak Jeszcze 3 warstwy.
Na ostatni płat makaronu nakładamy mieszankę beszamelu i sosu,
a na górę parmezan.

Makaron musi być dokładnie przykryty składnikami aby się ugotował w nich.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.



7 komentarzy:

  1. Lazania :) moje ulubione danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham lazanię, szczególnie już na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest wspaniała, aromatyczna i niezwykle apetyczna :D Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam makarony i zapiekanki :) LAsagne to super połączenie dwóch na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyka, ale ja ją uwielbiam. Danie niezwykle aromatyczne i pełne smaku :)

    OdpowiedzUsuń