wtorek, 2 sierpnia 2016

Zupa krem z cukinii z cytrynową nutką


Sezon na cukinię w pełni,
żal nie wykorzystać młodziutkich, malutkich zielonych- przerośniętych ogórków ;-)
Szczególnie, jeżeli wśród Was są szczęściarze, którzy mają wyhodowane swoje własne, osobiste ;-)
Składniki:
2 osoby
~3 małe cukinie
~2 ząbki czosnku
~średnia marchew
~średnia pietruszka+ natka
~200 ml rosołu
~pieprz
~sok z połowy cytryny+ starta skórka
~łyżka sosu sojowego
~łyżeczka oliwy z chili
~2 łyzki jogurtu naturalnego

Wykonanie:
na oliwie smażymy startą na tarce marchew pietruszkę i posiekany czosnek (5 minut)
Wykładamy talerz a na tej samej patelni smażymy kolejne 5 minut cukinie,
dorzucamy marchew z pietruchą i zalewamy wszystko rosołkiem.
Wyciskamy i zcieramy do rondelka cytrynę, dodajemy natkę, pieprz i sos sojowy.
Blendujemy wszsytko i dodajemy jogurcik na koniec.
Jemy ;-)


2 komentarze:

  1. Zbliża się pora obiadowa... z chęcią bym zjadła taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń