wtorek, 11 października 2016

Jajka zapiekane w awokado



Kolejna zmiana zamieszkania i kolejna zmiana upodobań
-uzalżnienie ze szparagów przerzuciło się na awokado

A jak mówi awokado- Jestem tłusty ale to dobry tłuszcz ! :D
Składniki:
1 porcja
~dojrzałe awokado
~2 małe jajka
~sól, pieprz

dodatkowo:
~garstka szpinaku
~pół żółtej papryki
~łyżeczka soku z cytryny
~2 kromki ciemnego chleba
~łyżeczka maselka


Wykonanie:
Awokadi kroimy na pół, wyjmujemy pestkę,
Troszeczkę wydrążamy jeszcze miąższ, wbijamy zółtko, dodajemy białko
(bo pewnie całość się nie zmieści)
delikatnie solimy i wkładamy do piekarnika w 180 stopniach na 13-15 minutek.

Koło awokado układamy kromeczki chleba posmarowane masełkiem.

Z 2 lyżeczek awokado, cytrynki, papryki i szpinaku robimy dodatkową pastę,
siekając wszsytko razem i doprawiając pieprzem, 
jak i samo awokado po wyjęciu z piekarnika.



2 komentarze:

  1. Takie połączenie zawsze jest udane :)
    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado uwielbiam pod każdą postacią i żałuję, że nie jest nieco tańsze :)

    OdpowiedzUsuń