10/27/2016

Spaghetti Carbonara

Gdy nadchodzą chłodniejsze dni,
makaron cieplutki, syty- niestety nie najlżejszy.
Za to oryginalny - warty grzechu ;)

Składniki:
2 porcje
~250 g makaronu spaghetti
~50-70 pancetty 
(od biedy boczku)
~4 żółtka
~3 łyżki startego parmezanu
~łyżka oliwy z oliwek


Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente.
W tym czasie należy podsmażyć pancettę bez tłuszczu, po ok 3-4 minutach zmniejszyć temperaturę,
jeżeli tłuszczu zostanie bardzo mało wytopione należy dodać oliwe z oliwek,
Na patelnie dodać ugotowany, sprężysty makaron i smażyć, najlepiej na wyłączonej już kuchence.
Żółtka wymieszać z parmezanem i pieprzem.
Wylać masę na makaron, szybko wymieszać i przełożyć na talerz.
Na koniec oprószyć wszsytko parmezanem jeszcze raz.

Rada: Uważajcie, aby w momencie wlewania żółtek patelnie nie była bardzo rozgrzana.
Bo powstanie makaron z jajecznicą.
Masa ma być ciepła, ale nie ścięta :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz