czwartek, 10 listopada 2016

Grzanki z pastą z awokado i jajkiem w koszulce


Śniadanie mistrzów
Czyli moje ukochane awokado i równie ukochane jajko w koszulce
I tutaj nawet mój mąż, którego muszę sposobem zachęcać do awokado
był zadowolony,
Jajko i bekon zrobiły robotę ;)
Składniki:
2 porcje
~2 bułki
~4 jajka
~2 małe/1 duże dojrzałe awokado
~sok z połowy cytryny
~mała cebulka
~4 cienki plastry boczku
~łyżka octu, sól, pieprz

Wykonanie:
awokado kroimy na pół, wyjmujemy łyżeczką miąższ,
kropimy sokiem z cytryny, dorzucamy drobniutko posiekaną cebulkę i pieprz.
Na patelni bez tłuszczu układamy boczek,
smażymy po ok 2 minuty z każdej strony,
następnie wykładamy na ręcznik papierowy,
a na jego miejsce na patelni układamy bułki do zarumienienia (ok 2 minutki)

W wysokim, wąskim (najlepiej) garnku
zagotowujemy wodę z łyżją octu i łyżeczką soli
przepis jak ugotować jajko również w tym przepisie



1 komentarz:

  1. to prawdziwe śniadanie mistrzów - pokazałam przepis moim chłopakom i wszyscy jesteśmy na TAK (co nieczęsto się zdarza)
    więc z pewnością wkrótce wypróbuję

    pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń