wtorek, 1 listopada 2016

Kurczak w cieście w sosie słodko-kwaśno-ostrym


Totalna improwizacja,
Czyli wszsytko co mogłabym pamiętać z azjatyckich składników- do sosu
+co mam na obiad.
A tak właśnie się złożyło, że miałąm pod ręką wszsytko ;)
A no i niestety by kurczak był taki a nie inny musimy go usmażyć na głębokim tłuszczu.

Składniki:
2 porcje
~podwójny filet z kurczaka
~pół szlanki oleju rzepakowego

ciasto:
~1 jajko
~szklanka mąki
~pół szklanki wody
~łyżeczka soli

Sos:
~mały koncentrat pomidorowy
~papryczkę chili
~2 ząbki czosnku
~łyżka sezamu
~łyżeczka startego imbiru
~sok z 2 mandarynek
~2 łyżki ketchupu
~łyżka miodu
~łyżka sosu sojowego
~łyżka sosu rybnego
~łyżka oleju sezamowego


Wykonanie:
Suchy filet kroimy na większe 2 centymetrowe kawałki.
Mieszamy za pomocą miksera wszsytkie składniki na ciasto.
Rozgrzewamy olej.

Kurczaczka dokładnie zamaczamy w cieście i smażymy z dwóch stron na oleju, ok 3 minuty z każdej strony.

Na oleju sezamowym smażymy posiekany czosnek, papryczkę i imir.
Po minucie zalewamy wszsytko sokiem z mandarynek, dodajemy koncentrat wymieszamy z 5-7 łyżkami wody.
cały czas na małej temperaturze dodajemy resztę składników.


Mieszamy usmażonego kurczaka z sosem.



1 komentarz: