wtorek, 20 grudnia 2016

Klasyczne brownie


Brownie to typowe amerykańskie ciasto, płaskie, bardzo czekoladowe.
Z reguły bez dodatków lub z dodatkiem orzechów.
Mocny czekoladowy smak warto przełamać kwaskowym smakiem owoców,
jak np. malin czy borówek amerykańskich, dodając je do ciasta lub robiąc mus.

Składniki:
Na kwadratową blachę o wym. 22/30
~300g gorzkiej  czekolady
~200g masła
~150 g mąki
~120g cukru
~2 jajka
~szczypta soli

Wykonanie:
Na bardzo niskiej temperaturze roztopić masło i 200 g czekolady.
Jajka za pomocą blendera zmiksować z cukrem na gładką masę.
do jajecznej masy dodać tą roztopioną a następnie po łyżce mąki.

Na wyłożoną papierem dopieczenia i lekko otłuszczoną formę wlewamy czekoladową masę. Resztę czekolady trzemy na tarce lub kruszymy na wierzch masy.

Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni (góra-dół) ok 25 minut.

Ciężko popsuć :)
Środek powinien być lekko wilgotny a kruche obrzeża





2 komentarze: