czwartek, 15 grudnia 2016

Zupa-krem z zielonej soczewicy


Dopiero w niedawnym czasie zaczęłam eksperymenty z soczewicą
i naprawdę nie wiedziałam, że jest taka smaczna.
Teraz staram się przynajmniej raz na tydzień coś z nią lub z niej wymodzić
Składniki:
4 porcje
~150 g soczewicy
~1 ziemniak
~1 marchew
~1 pietruszka 
~400ml rosołku
~2 łyżki śmietany
~2 liście laurowe, 3x ziele ang, sól, pieprz

Wykonanie:
Soczewicę moczymy ok pół godziny w wodzie(nie jest to konieczne)
 Płuczemy, zalewamy rosołkiem, dodajemy liście i ziele (nie solimy- jeżeli to zrobimy soczewica się nie dogotuje), marchew i pietruszkę.
Gotujemy ok pół godziny, dodajemy pokrojonegoo ziemniaka. Gdy wszystkie składniki będą miękkie wyciągamy liście laurowe (i w miarę możliwości ziele ang) i miksujemy za pomocą blendera całość.
Dodajemy śmietanki, ew. sól i pieprz.



3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne! uwielbiam zupy z soczewicy. Ten strączek był moim głównym pożywieniem w trakcie studiów i mam do niego sentyment :)

    OdpowiedzUsuń