sobota, 14 stycznia 2017

Jajko sadzone na warzywach i awokado


Niedziela czy sobota, pozwalająca na grzebanie się w kuchni
sprzyja wykorzystaniu wyobraźni.

Aczkolwiek to śniadanko nie zajmuje na tyle dużo czasu by nie można było nim cieszyć się na codzień.
Jest tu moje ukochane awokado, boczuś i płynne żółtko! :)
Składniki:
1 porcja:
~1 jajko
~pół dojrzałego awokado
~pomidor
~kilka plasterków boczku
~pół małej cebuli
~cytryna-do skropienia awokado
~sól, pieprz


Boczek kroimy w plastry, smażymy bez tłuszczu,
Po kilku mnutach wykładamy go na ręcznik papieroy.
Na tłuszcz z boczku wbijamy jajko, 
(Po ok 3 minutach, na małym ogniu, przykrywamy patelnie pokrywką aby białko od góry też się ścięło. 
Awokado kroimy dowolnie kropimy cytryną, dodajekmy pokrojone pomidory, cebulkę i boczek.
Na górze układamy jajeczko.
Solimy całość i dodajemy świeżo zmielony pieprz.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na śniadanie :) Też kocham awokado :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No, no, no....to się nazywa porządne śniadanko:) Super!

    OdpowiedzUsuń