niedziela, 5 marca 2017

Marynowanna papryka nadziewana serkiem


Nigdy nie jadłąm takich rzeczy, ale kiedyś kolega poczęstował mnie właśnie takimi papryczkami
(kupionymi oczywiście) i bardzo mi posmakowały. Stwierdziłam, że to nie może byś specjanie trudne do zrobienia i tak właśnie było :)
Wspaniałe jako zakąska.



Podzieliłam je na dwie grupy (aczkolwiek do jednego słoja wrzuciłam)
Papryczki chili z łagodnym serkiem oraz słodkie papryczki nadziewane pikantnym serkiem.
Jedne i drugie super.
Muszą mieć wyraźny smak w innym wypadku będą mdłe.

Składniki:
w zasadzie nie będę podawała dokładnych proporcji, ponieważ u mnie było mieszane towarzystwo.
Do papryczek nie wchodzi za dużo serka feta. 
Na ok 20 sztuk 150 gram wystarczająco a do tego:

do papryczek chili:
~2 ząbki czosnku
~łyżka oregano
~pieprz

do łagodnych:
doatkowo wkrojona papryczka chili.

i oczywiście olej:
~0,5l

Wykonanie:
Papryczki oczyszczamy z nasion, myjemy.
składniki serka dokładnie mieszamy (czosnek +chili siekamy)
Za pomocą malutkiej łyżeczki napełniamy papryczki.

Układamy w słoiku (dość ciasno) i najlepiej serkiem do góry :)

Zalewamy całość mocno ciepłym olejem rzepakowym.

Muszą niestety odstać (min.5 dni)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz