środa, 12 kwietnia 2017

Kremowa zupa z soczewicy i suszonych pomidorów


Nieco urozmaicona wersja super strączka jaka jest soczewica
Do tego przepisu użyłam zielonej.
Syta, rozgrzewająca. Na chłodniejsze dni.
Składniki:

3- 4 porcje
~200g soczewicy
~2 łyżki suszonych pomidorów z oleju
~pół papryczki chili
~2 ząbki czosnku
~cebula
~0,5 litra bulionu warzywnego
~liść laurowy +3 ziela ang
~2 łyżki śmietany/jogurtu

Wykonanie:
Soczewice moczymy pół godziny, Następnie płuczemy pod bierzącą wodą.

W rądelku smażymy na oleju z pomidorów posiekany czosnek i paprykę chili, dodajemy pomidory.
Smażymy chwilę, zalewamy wszsytko bulionem i dodajemy soczewicę, ziele ang i liść laurowy.
Gotujemy ok poł godziny na średnim ogniu.
 (opcjonalnie dodajemy ziemniaka)
Blendujemy wszsytko, doprawiamy śmietaną i pieprzem.



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie zupki :) Uwielbiam soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie coś nowego dla mnie. Koniecznie muszę spróbować.
    Zapraszam do mnie.
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń