9/05/2017

Penne ze szpinakiem, serami i awokado

Bardzo prosty- jak to makaron
I jak to często u mnie - bezmięsny
Tak- MONSZ zezwala na bezmięsne danie (od czasu do czasu) :)


Składniki:
2 porcje
~400 ml szklanka suchego makaronu penne
~300g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
(może być i świeży)
~2 większe ząbki czosnku
~cebula mała
~pół małej cukinii
~pół dojrzałego awokado
~50 -70 g serka śmietanowego do smarowania, np. filadelfia
(można również użyć mascarpone)
~ser blue
(można użyć dowolnego)
~sól/ pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie
(Aczkolwiek ja ostatnio ograniczyłam sól i już wody nie sole- i szczerze mówiąc wcale mi to nie przeszkadza :))

Na łyżce oleju rzepakowego (lub oleju kokosowym) podsmażamy posiekany czosnek i cebulę,
dorzucamy pokrojoną w ciemnie paski cukinie (nakrywamy pokrywką)
Po paru minutach dorzucamy szpinak i smażymy/dusimy chwilkę.
Ja jeszcze wrzuciłam pół kostki rosołu.
Dodajemy serek i ser.
(mój MONSZ nie przepada za blue więc dostał maasdamer :))

Makaron mieszamy z sosem i świeżo pokrojonym awokado 
(nawet cytryną nie kropiłam)


1 komentarz: