5/25/2018

pieczone placki z cukinii i ziemniaka

Lżejsza forma placków ziemniaczanych.



Nawet mój mięsożerny MONSZ je uwielbia.

Składniki:
2-3 porcje.
średnia, młoda cukinia
duży ziemniak
jajko
sól, pieprz
zeszklona średnia cebula

sos:
ulubiony.
Ja zrobiłam tzatziki: 2 łyżki jogurtu greckiego, ogórek starty na tarce, przeciśnięty ząbek czosnku przez praskę, pieprz.

Wykonanie:
umytą cukinie i obranego ziemniaka trzemy na tarce o grubych oczkach (odsączyć z wody)
dodajemy jajko, cebulkę, sól, pieprz, ew. paprykę ostrą.

Blachę wyłożoną papierem do pieczenia smarujmy oliwą i z masy cukiniowej formujemy i wykładamy placki o grubości ok 1,5 cm.
Pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni, zwiększając 5-10 minut przed końcem do 200.






2 komentarze:

  1. Robiłam placki z samej cukinii, chętnie spróbuję Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też robiłam z samej cukinii, te dzięki skrobi są bardziej zbite mam wrażenie.

      Usuń

Jeżeli spróbujesz któregoś z moich przepisów- przyślij do mnie zdjęcie!
Z chęcią umieszcze je na moim Fb!