5/14/2018

Stek z tuńczyka

Bardzo pożywny kawał mięcha/rybnego mięcha.

  
 Od dłuższego czasu za mną chodziło to mięsko. Aż zobaczyłam na sklepowej półce.
Mała zawartość dłuszczu- duża białka- dla osób na diecie jak znalazł.
 Ja na diecie nie jestem jednak lekkie jedzonko jest zdecydowanie dla mnie. 

Jak zrobić:
Mamy już dorodny stek z tuńczyka. Grilujemy go. możemy to zrobić na patelni grillowej, na grillu elektrycznym lub po prostu na patelni.
Zanim poddamy go obróbce termicznej wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej aby złapał temp. pokojowej a podczas grillowanie wszędzie "doszedł" ;-).
Stek smarujemy olejem, prószymy solą i pieprzem. Nagrzewamy patelnie/grill na średnią temperaturkę, Układamy stek i trzymamy na ruszcie ok 3-4 minuty z każdej strony (dla ok. 5 cm grubości). Po zdjęciu dajemy chwile aby doszedł do siebie i skrapiamy cytrynką. 
Podajemy ze świeżymi warzywami/ pieczonym ziemniakiem/ białym dresingiem. Wg. uznania.


4 komentarze:

  1. Grilowany stek z tuńczyka? Pyszności! Uwielbiam i na pewno nie omieszkam taki zjeść w długi weekend, kiedy to planujemy z rodziną wielkie grillowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego steka na pewno nie odmówimy! :)
    Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł zaskakujący, pysznie wygląda smakować też tak musi! :) Pozdrawiamy Serdecznie – Da Pietro

    OdpowiedzUsuń