Chleb pszenno-żytni z garnka

Chociaż tak naprawdę z naczynia żaroodpornego ;)

Dopiero kiedy wypróbowałam pieczenia chlebka tym sposobem jestem zadowolona z efektów.

Składniki na 1 duży bochen lub 2 małe (ok. 20cm średnicy):
2 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
3 łyżki oleju 
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
 (u mnie ty 2000)
3-3,5 szklanki mąki pszennej
(u mnie tym 650)

Wykonanie:
Do wody dodajemy drożdże, cukier. Kolejno olej, sól i mąki.
Lepiej zostawić sobie jedną szklankę i dodawać stopniowo, aby ciasto nie wyszło za twarde.
A łatwiej dodać mąki, gdy jej jest za mam niż wody gdy jej mamy za dużo- wtedy to juz klapa- sprawdziłam).
Wyrabiamy ciasto, Ci którzy mają robota- zadro-
 ja nie mam pary w łapie a wszystko ręcznie u mnie idzie :)
Odstawiamy na min godzinkę, do dwóch.
Po tym czasie, wyjmujemy ciasto, zagniatamy ponownie, 
oprószamy mąką i zostawiamy pod czystą ściereczką na kolejne 20 min-pół godziny.

W tym czasie naczynie żaroodporne z pokrywką wkładamy do piekarnika
 i nagrzewamy go do 220 stopni.
Zdejmujemy pokrywkę, wkładamy bochenek, przykrywamy i pieczemy 25 minut.
Po tym czasie temp. zmniejszamy do 200 stopni, pokrywkę zdejmujemy,
 a chlebek smarujemy wodą aby zarumieniła się skórka.
Pieczemy jeszcze 15 minut aż się zezłoci.



Jeżeli dzieci garną się do pomagania polecam serdecznie:


Komentarze

Publikowanie komentarza

Jeżeli spróbujesz któregoś z moich przepisów- przyślij do mnie zdjęcie!
Z chęcią umieszcze je na moim Fb!