Bułeczki z serem dla dzieci




Dla dzieci, chociaż my tez z wielką chęcią je pałaszowalismy.

Mocno inspirowałam się przepisem z alaAntkowe blw.

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki ciepłego mleka 

25g świeżych drożdży

2-3 żółtka

100g rozpuszczonego masła


Farsz:

120g twarogu tłustego lub półtłustego

Jajko

2 konkretne łyżki miodu lub zamiennika

3 łyżki posiekanych rodzynek


Dodatkowo:

Wzburzone Białko

Mąka do podsypania

Posiekane orzechy/ migdały


Wykonanie:

Robimy zaczyn: drożdże podlewamy 2-3 łyżkami mleka, dodajemy łyżkę maki, Ew. Łyżeczkę cukru.

Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy mleko. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn wraz z masłem, mlekiem i żółtkami. 

Wyrabiamy wszystko Ok 10 minut aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 


Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą.


Ciasto rozwalkowujemy w prostokąt na grubośc 1cm.

Pokrywamy całość farszem, składamy na 2/3 szerokości z 1 strony, a kolejno na 1/3 z drugiej tworząc rulon. Tniemy nożem na paski o szerokości Ok 6cm, skręcamy raz wokół osi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i posypujemy orzechami.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.




Komentarze